Θεραπευτικές ιδιότητες μελιτζανιά




Μελιτζανιά

Solanum melongena

Το σολανόν το εδώδιμον ή Solanum melongena είναι η γνωστή μελιτζανιά ή βαζανιά και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών.

Είναι μονοετής ή διετής θάμνος με δυνατούς, χνουδωτούς βλαστούς που μπορεί να έχουν αγκάθια. Έχει φύλλα με χοντρό μίσχο, μεγάλα, ωοειδή οξύκορφα, οδοντωτά και χνουδωτά. Τα άνθη του είναι με χοντρό μίσχο, μονήρη και βρίσκονται στη βάση των φύλλων, χαρακτηριστικά της οικογένειας, όμως μεγαλύτερα από τα άλλα είδη, μαβιά με τους κίτρινους στήμονές τους να προεξέχουν. Ο καρπός του είναι μεγάλος ωοειδής, σαρκώδης και ανάλογα με την ποικιλία η φλούδα του είναι άσπρη, κίτρινη ή σκούρα μοβ.

Είναι ιθαγενές φυτό της τροπικής Ασίας, όμως έχει εγκλιματιστεί σε πάρα πολλές χώρες σε σημείο που σήμερα να είναι κοσμοπολίτικο λαχανικό.

Η μελιτζάνα είχε κατηγορηθεί κατά καιρούς σαν δηλητηριώδης καρπός και ήταν γνωστή, κυρίως, στους Άραβες σαν φαρμακευτικό φυτό. Μόλις μετά το 18ο αιώνα καθιερώθηκε σαν εδώδιμο λαχανικό.

Χρήσιμα μέρη μελιτζανιάς

Χρήσιμα μέρη της για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα, ο καρπός και τα κοτσάνια των καρπών της.

Συστατικά μελιτζανιάς

Τα βαζάνια περιέχουν μέχρι και 92,3% νερό, υδατάνθρακες σε μικρή ποσότητα 2,7% είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα, χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο, πηκτίνη, βιταμίνες C. PP, B1, B2, B6, ελάχιστη ποσότητα αιθέριου λαδιού που τους δίνει τη μικρή χαρακτηριστική τους γεύση και σολανίνη, το χαρακτηριστικό για την οικογένεια αλκαλοειδές, που η ποσότητά του αυξάνεται ενόσω ωριμάζουν οι καρποί.

Ιδιότητες κι ενδείξεις μελιτζανιάς

Το αιθέριο λάδι που περιέχουν, έστω και σε μικρή ποσότητα, κάνει τις μελιτζάνες, ωμές, ακατάλληλη τροφή για άτομα με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, ειδικά σε περιπτώσεις έλκους στο στομάχι.

Το ίδιο αντενδείκνυται να τρώγονται ωμές, σε περιπτώσεις που υπάρχουν πέτρες στα νεφρά, ειδικά όταν αυτές αποτελούνται από οξαλικά άλατα.

Η μελιτζάνα σαν τροφή, λόγω του ότι δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία, συστήνεται σε άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα και στους διαβητικούς.

Όμως χάρη στα συστατικά που περιέχει είναι τονωτική για καχεκτικά άτομα, μαλακτική, διουρητική και αφροδισιακή, γιατί τονώνει τη γενετήσια οσμή και κινεί το σπέρμα.

Ψητή η μελιτζάνα σε κατάπλασμα βοηθά σε εγκαύματα, σπυριά, αιματάδες και αιμορροΐδες.

Το ίδιο βοηθούν και τα βρασμένα φύλλα της μελιτζανιάς.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μελιτζανιά

Ο χυμός των φρέσκων ή βρασμένων μελιτζανών έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό στην περιποίηση πληγών.

Οι μελιτζάνες βοηθούν σαν τροφή τον οργανισμό να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα και για το λόγο αυτό είναι από τις τροφές που συστήνονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα σαν προφυλακτικό μέσο για την αρτηριοσκλήρωση.

Το αφέψημα των κοτσανιών από μελιτζάνες βοηθά στις αιμορροΐδες, το ίδιο ωφελεί και η σκόνη ψητών κοτσανιών δουλεμένη με λάδι σε καθημερινές επαλείψεις.

Μια συνδυασμένη δίαιτα 15 ημερών, των δύο αυτών παρασκευασμάτων, βοηθά στην αποθεραπεία των αιμορροΐδων.

Αφέψημα

Βράζετε δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα κοτσάνια μελιτζάνας, για 10-15 λεπτά σε τρία ποτήρια νερό, σουρώνετε και πίνετε από ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα την ημέρα.

Κρέμα

Ψήνετε στο φούρνο κοτσάνια μελιτζάνας να καούν και να γίνουν μαύρα. Αφού κρυώσουν τα κοπανίζετε να γίνουν σκόνη. Δουλεύετε τη σκόνη αυτή με ελαιόλαδο να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Με την κρέμα αυτή αλείφετε καθημερινά τις αιμορροΐδες. Ανακουφίζει και θεραπεύει. Η συνταγή μιλά για αυτοθεραπεία σε διάστημα 15 ημερών. Ο συνδυασμός της εσωτερικής λήψης του αφεψήματος σε δοσολογία 3 ποτήρια την ημέρα και η επάλειψη των αιμορροΐδων με την κρέμα αυτή δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.


Μελιτζανιά (emedi.gr)


Σχόλια