Αυτά είναι τα διατροφικά οφέλη του ταραμά!
Καθαρά Δευτέρα και ταραμοσαλάτα πάνε μαζί. Η ταραμοσαλάτα αποτελεί ένα παραδοσιακό νηστίσιμο έδεσμα με αλμυρή γεύση και καταναλώνεται στη χώρα μας συνήθως σε μέρες νηστείας. Αυτά είναι τα διατροφικά οφέλη του ταραμά.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D. Η βιταμίνη Α βοηθά στην υγεία των ματιών και του δέρματος, ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, των δοντιών, των μυών και για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Οι βιταμίνες Α και D ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει μαγνήσιο, απαραίτητο στοιχείο για την καρδιά, τους μυς, τα νεφρά. Σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα μας έχει ανάγκη το μαγνήσιο. Παίζει ρόλο στην καλή υγεία δοντιών και οστών.
Πλούσιος σε πολυακορεστα ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου αλλά και της όρασης.
Περιέχει κάλιο το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο.
Αποτελεί πηγή ασβεστίου σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.
Συνταγή για ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα αφρός σπιτική με ψωμί από την Αργυρώ.
Υλικά
400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
120 γραμ. ταραμα
χυμό από 2 λεμονια
1/2 κρεμμυδι
1 κ.σ. ανηθο
400 γραμ. καλαμποκέλαιο
80 γραμ. νερό
ΟδηγίεςΚόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό. Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.
Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.
Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και τον ταραμά.
Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
Προσθέτουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με απαλό ελαιόλαδο.
Η σπιτική ταραμοσαλάτα με ψωμί συντηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
Το μυστικό
Παρόλο τις ευεργετικές ιδιότητες του ταραμά, χρειάζεται προσοχή στη κατανάλωση του ιδίως από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νάτριο. Επίσης, μέτρο στην κατανάλωση πρέπει να βάζετε γιατί παρέχει υψηλή θερμιδική ενέργεια, αφού τα 100γρ ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ 1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα θα αποδώσει περίπου 120 θερμίδες.https://omorfamystika.gr/diet/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CF%81/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου